top of page
  • pgtblog

Бистра и Емилия на лагер с "Арете"


Две възпитанички на Професионална гимназия по туризъм, град Самоков - Бистра Георгиева и Емилия Първанова са участнички в Осмия национален лагер за момичета от ромски произход, организиран от Младежката фондация „Арете“. И тази година лагерът отново бе в к.к. "Боровец", а началната дата бе символично натоварена - 08.04.2023 - Международният ден на ромите. Затова и дейностите започнаха именно с отдаване на почит към загиналите роми по време на Холокоста чрез хвърляне на цветя в течащата вода на р. Искър.


Момичетата се надпреваха за участие в лагера с близо 70 момичета от цялата страна.


Ето какво споделиха те:


Младежка Фондация “Arete” - Екип от хора, които дадоха на мен и на още много други ромски момичета едно страхотно преживяване.

Момичешкият лагер, който “Арете” организираха в Хотел “Лион” в Боровец, даде възможност на всички нас - момичетата - да научим нещо ново, да се забавляваме, да излезем от зоната си на комфорт, да се научим да бъдем по-уверени в себе си, да се научим да говорим смело и правилно пред голяма аудитория, да бъдем смели, да добием желание за образование, да открием “нещото”, с което искаме да се занимаваме и да работим в бъдеще и най-вече да вложат в нас желание да продължим да учим, за да можем в бъдеще да бъдем едни успели в живота ромски жени!


Там аз научих най-вече едно нещо - да не съдя книгата по корицата!


Разбрах, че образованието играе главна роля в живота на човека и че всеки трябва и заслужава да бъде образован!

Получих също така доста насърчения относно това да продължа напред и да успея в бъдеще!

Последно само мога да кажа, че екипът на Младежка Фондация “Арете” са състои от едни уникални и образовани хора с истинско желание да помагат на всички роми да се образоват и да бъдат успели жени и мъже в бъдеще!


Никой, който отиде на техен лагер, няма да съжалява, но ще се върне от там по-уверен в себе си и също така с много нови мечти и желания!

Емилия Първанова



След приключването на осмия лагер за момичета от ромски произход, аз научих доста неща. Взех си пример, също така взех решение какво ще правя след като завърша 12-ти клас. Там ни обясниха за дискриминацията и за човешките права, че не трябва да има разделения между хората и най-важното: когато има спор как можем да го разрешим, така че всеки да получи това, за което се е борил да докаже и на всеки да му бъде добре. Хората там са много добри и забавни, карат те да се чувстваш спокойна и уверена, получих една огромна мотивация, също така и смелост, за да постигна и невъзможното, за което съм много благодарна на фондация Арете!

Бистра Георгиева




90 views
bottom of page