top of page
pgtblog

В Митровото даскало учениците на "Станислав Доспевски"


На 09 май 2024 година учениците от 4 клас от НУ „Станислав Доспевски“ имаха възможността да пътуват и да се учат в едно вече отминало време. Под ръководството на г-жа Елияна Кичева те успяха да усетят магията на Митровото даскало на ПГ по туризъм.


Тяхното пътуване започна с ритуалното запалване на кадилото и  молитвата „Отче наш...“, а след това се запознаха и с правилата на Митровото даскало, които всеки ученик трябва да спазва. Оказа се, че някои от учениците са непокорни и трябваше да бъдат изпратени в "кошарката" за наказания в ъгъла на класната стая. Даскалицата разпредели учениците в първо, второ и трето отделение, а след това постави задача, всеки да запише името си на глаголица с пособията, които вижда пред себе си. Първо отделение, най-малките, трябваше да пишат в сандъче с пясък. Второ отделение отриха пред себе си черни дъски. Най-големите, трето отделение, писаха с перо и мастило. Даскалица Кичева припомни за книжовното наследство, което са ни оставили светите братя Кирил и Методий и призова всички да пишем на кирилица. На учениците бяха зададени въпроси по история, география и аритметика, а те отговаряха правилно и с желание, а част от учениците дори излязоха на черната дъска. Други се докоснаха до глобуса, а даскалицата им разказа за първия такъв, който е изработен от Неофит Рилски в Габрово през 1836 г.


По едно време се почука на вратата и влезе ратай на чорбаджи Марко, който донесе ручок (вкусна циганска баница) на учениците и заръча, че това е възнаграждение за тези, дето се учат притежателно. Отличниците бяха записани върху бялото табло, което е служело за похвали.


В края на учебния ден на учениците им се закачали каравелеви - табелки с надписи, които показвали поведението им в клас, а с тези табелки те трябвало да се приберат у дома, за да ги видят всички колко са слушали и усвоили учебния материал, а на сутринта трябвало да се върнат в училището с тях. Даскалица Кичева закачи табелка и медал на всеки проявил се ученик. Също така ги възнагради с Похвалъний лист. Накрая всички имаха възможност да се снимат за спомен и да похапнат от вкусния ручок на чорбаджи Марко.




31 views

Comments


bottom of page