top of page
  • pgtblog

Гости в Митровото даскало


Днес Митровото даскало посрещна шестокласници от ОУ " Митрополит Авксентий Велешки", заедно с техния преподавател по история - Димитър Балабанов. Те се потопиха в атмосферата на нашата музейна класна стая, представляваща възстановка на възрожденската просветна култура.


Господин Балабанов припомни на учениците за взаимоучителния метод на обучение, разпространен и по българските земи в началото на 19-ти век.

Децата бяха изключително любопитни към изложените експонати и задаваха въпроси за тяхното предназначение и приложение. Учителят им разясни всичко, което ги вълнуваше за ученическите пособия, с които са си служили в миналото, как са наказвали и мотивирали учениците да учат. Дисциплината е била невъобразимо строга. Неспазването й е водело до наказания. Били са изразени ясни правила за ученика - права и задължения.


Историкът направи препратка към романа "Под игото" и по-специално към главата "Радини вълнения" - описанието, което ни дава представа как е протичал изпит.


Шестокласници разпознаха ликовете на просветителите, изложени в музейната стая - Неофит Рилски и Захари Зограф, обсъдиха и тяхната дейност.


Посещението бе ползотворно за учениците, докоснали се до миналото на предците ни.

4 views
bottom of page