top of page
  • pgtblog

Да помним и да знаем


На 10 март отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи и почитаме паметта на жертвите на Холокоста. На този ден преди 80 години в резултат на съчувствието на българите, енергичната намеса на Светия синод, десетките петиции на граждански групи до правителството и Двореца се предотвратява депортацията на 48 хиляди български евреи към нацистките лагери на смъртта. Този безпрецедентен акт остава в световната история – с него България дава вечен пример за хуманизъм и човешка солидарност.


Около 11 400 евреи от Беломорска Тракия и Македония обаче все пак са изпратени към „Треблинка“.


За да почетат паметта на жертвите на холокоста учениците от клубовете по интереси „Димитрово, Митрово, Демодаскало“, “English club” и „Дигитални добродетели“ подготвиха серия от инициативи в днешния ден.


Бяха проведени беседи за подвига на българския народ за спасяването на българските евреи. Чрез презентации възпитаниците на Професионална гимназия по туризъм се запознаха с Оскар Шиндлер и списъкът, спасил хиляди; Януш Корчак - учителят който избира да загине със своите ученици, Ирене Сендлер - светицата от Варшава, която успява да спаси живота на 2500 деца; Никълас Уинтън – британският Шиндлер, който с 8 влака извежда от окупирана Прага обречените еврейски деца. А забележителната история на Ане Фрак можеше само да послужи за вдъхновение. В часовете по английски език учениците ги очакваше забавна игра с работни листове свързани с холокоста. Те трябваше да решат криптограма, за да разберат значението на думата.


От днешния ден можем да научим един урок да бъдем добри, да се борим срещу несправедливостта и никога да не губим надежда.


„Ако нещо не е невъзможно, тогава трябва да има начин да се направи“. Никълас Уинтън



70 views
bottom of page