top of page
  • pgtblog

Добре е да знаем ... 2



Вървим по улиците на града ни, гледаме в телефоните си, смеем безкрай и отминаваме безгрижно информационни табели и паметници. Виждали ли сте този паметник? Знаете ли къде се намира? Защо е изградена тази стилна скулптурна композиция?




Намира се в центъра на Самоков /зад „Клюкарката“/. Това е паметник на самоковците, участвали в българското опълчение и други формирования на армията. Този паметник е израз на почит към саможертвата на героите, участвали в сраженията по време на Руско–турската освободителна война. На бронзови плочи са изписани имената на самоковските герои. На първата плоча е поставен опълченският кръст, а на останалите са гравирани лаврови клонки. Пред стелите е разположена скулптура на опълченец, носещ опълченското знаме, върху което е гравиран лъв.


И да си спомним и какви са делата на българските опълченци. Това са герой жертвали живота си за свободата на българския народ. Доброволно се включват в Руско-турската освободителна война и без да мислят за себе си воюват при Шипка.

Да не забравяме героизма на тези наши предци. Нека да оставим телефоните и да замълчим за минутка когато спираме до паметника на Самоквските опълченци.





38 views
bottom of page