top of page
  • pgtblog

Добре е да знаем ….. №3


Тази седмица група любопитковци от 9 б клас ще ви разкажат една интересна история. Замисляли ли сте някога как е изглеждала р. Искър преди 50 години. Кога и кой е изградил стената на р. Искър? Как водната стихия на нашата река е затворена в каменното корито.


До любимото ни кафе „La Pause“ има къс планинска скала с паметна плоча: „На строителите на река Искър в Самоков през 60-те -70-те години на 20 век. ЧЕСТ и СЛАВА“. Провокирани от надписа издирихме информация.


След страшно наводнение през 1957 година започва изграждането на голямо съоръжение – стени и прагове на река Искър. Работата продължава 14 години и 4 месеца. Строежът се осъществява от трудово поделение към Строителни войски. Техника, кранове и бетонобъркачки тогава няма. Всичко се носи и реди на ръка. Работата и изключително тежка и отговорна. Тези огромни каменни блокове са изработвани и поставяни на ръка. Идват каменоделци от с. Бели Искър. Строителите са изтощени и дори се налага да се увеличи хранителната дажба.


За да се спре подкопаването на коритото, след тежка и продължителна работа, са изградени 52 прага по коритото на река Искър. Стената е дълга около 3.00 километра. Наносите са заравнени, а опасната растителност е премахната. През 1973 год. строителната дейност завършва успешно.


За съжаление днес никой не си спомня за самоотвержения труд на трудоваците. Съграденото от тях е много ценно строително съоръжение, което опазва Самоков от наводнение. ….. добре е да знаем и с поклон да уважим труда на строителите, съградили строежа на стената и праговете на р. Искър. Нужно е да пазим изграденото и да изискваме от отговорните институции да поддържат тези стени в изправност.




32 views
bottom of page