top of page
  • pgtblog

Захари Зограф, представен от Ангелина 8 клас


Дойде ред да ви представим избора на Ангелина Василева Делипова от 8 клас за участието й в националния конкурс за снимка „Урок по история - Покажи ми България“ - паметника на Захари Христов Зограф.


Захари Зограф е един от най-ярките представители на Самоковската художествена школа и един от най-големите художници на Българското Възраждане. Роден е в Самоков през 1810 година. Син е на зографа Христо Димитров. Ученик е на Неофит Рилски. Рисуване изучава при своя брат Димитър Зограф. За съжаление умира рано, но пък оставя за поколенията богата колекция от художествени творби, много красиви икони, изрисувани иконостаси, портрети и светски произведения. Захарий Зограф е основоположник на българската светска живопис. Той е един от малкото иконописци, които внасят битови елементи в църковното изкуство. Стенописите му от 1840, 1848 и 1849 г. включват автопортрети. В Националната галерия се пази негов собствен портрет (не е датиран) и портрет на Неофит Рилски (1838) с маслени бои. В експозицията на градския музей в Самоков може да се видят рисунки на хартия, които великият творец не е успял да завърши.

Най-известните икони на Захарий Зограф се намират в черквите “Св. св. Константин и Елена” в Пловдив, в “Св. Богородица” в Копривщица, в Плачковския манастир, в Долнобешовския манастир и др. Най-известните негови стенописи са в параклиса и черквата на Бачковския манастир, в черквите на Преображенския, Троянския и Рилския манастир.

Днес всички ученици в Самоков учат за творчеството на Захари Зограф и с уважение поставят цветя на паметника му. Творбите му са впечатляващо красиви и още в епохата на националното ни Възраждане художникът отбелязва своята народност – българин, и отечеството си Самоков. Поклон пред този творец.


Ангелина Василева Делипова – 8 клас

56 views
bottom of page