top of page
  • pgtblog

Мечтите могат да се сбъдват, или връчването на стипендиите на МФ "Арете"- България


Трима ученици от 11 а клас имаха възможност да се включат в публичното събитие “Ролеви модели на утрешния ден”, което Младежка фондация "Арете” - България организира за трета година. Събитието се проведе на 17 март в Дома на Европа, град София.


Участници от гиманзията ни бяха Спас Спасов, Марио Димчов и Стивън Стоилов, а придружаващите ги учители бяха Ваня Мартинова и Георги Лобутов.


На събитието бяха връчени стипендии за отлични ученици и студенти от ромски произход от България.


Учениците от ПГ по туризъм - 12 клас - също можеха да участват в съревнованието за стипендии, но не пожелаха.


Връчването на стипендиите бе тържествено и съпроводено с кратко представяне на наградените чрез интервю. Наградите бяха връчени с индивидуални послания и пожелания от видни професионалисти.


За медията ни Стивън Стоилов разказа преживяното така:


Днес аз и моите приятели бяхме в Дома на Европа, за да присъстваме на събитието "Ролеви модел на утрешния ден". Но нека започнем с предисторията. Реших да се запиша, но имаше условие - за да присъстваме на това събитие, трябваше да напишем мотивационно писмо. Аз бях един от малкото, които искаха да участват и след това разказах на моите приятели за какво става въпрос и как това събитие може да ни помогне малко или много за бъдещето ни и за това да кандидатстваме за университети. След като чуха плюсовете на това събитие, и те решиха да се запишат. И така и тримата бяхме избрани да отидем.


Дойде денят, в който трябваше да пътуваме, и всичко мина по мед и масло. Бяхме много добре посрещнати, като точно когато стигнахме, заварихме кафе паузата. След това започна и награждаването на студентите и учениците с отличен успех и това беше просто изумяващо. Да чуеш толкова много за тях, как се опитват да просперират, какво учат и с какво се занимават, но всички те бяха обединени в една кауза която беше едно по-добро бъдеще за нас и за нашата държава. Дори това събитие толкова много се хареса и на моите приятели, че след това ми благодариха, че им казах да се запишат, така че поуката от това е: дори да планираш бъдещето си, някак си животът ще те изненада и ще те насочи към друг път, който може би е правилният път, но ти трябва поне да опиташ, за да видиш.


На въпроса "Какво ми хареса в събитието на фондацията Арете?" Ами всичко, цялото изживяване беше невероятно - от убеждаването и търсенето на мястото до това какви всъщност можем да бъдем ние, ромите, и как мечтите наистина могат да се сбъдват.


Коментарът на Спас Спасов пък беше:

От днешня ден ми беше интересно да чуя за какво награждават младите студенти и какви са техните специалности и професии.

Най - интересното ми беше професията адвокат. За мен тази професия може да промени нечий живот в по-добро и да защити хорските права и задължения.



На финала отказахме да се включим в нещо, в което не знаем какво е, въпреки поканата на популярната личност


234 views
bottom of page