top of page
  • pgtblog

Моят любим национален герой


Екипът на медията ни изиска творбата на Мариана Таскова – 8 „б“ клас - победител в конкурса за есе на ПГТ по случай 3-ти март.


Насладете му се!


Повечето хора може би ще си представят някой със свръхчовешки сили или пък някакъв футболен отбор, но ще грешат.


В днешно време, когато учениците четем за българските национални герои, си казваме: Сега пък какво. Е, било каквото било. Не се питаме защо днес живеев в охолство? Защо се смеем и радваме на много удоволствия? Дори и не се замисляме колко голяма е силата на понятието – национален, колко велика е силата на човека ГЕРОЙ.


Аз се прекланям пред делото на ЧОВЕКА, Левски. За него вече са писани проучвания от хиляди автори, но въпреки това той остава много ценна тема.


Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски, е Апостолът на българската свобода. А свободата е била мечта на българите почти петстотин години.

Роден е на 18 юли 1837 година в едно обикновено българско семейство.

Едва ли някой е предполагал, че ще бъде герой много хора.


Учи в популярното по това време килийно училище. Там са учили и други момчета, но някакси той се различава от тях. Защо ли?


Левски е различен с това, че много обичал родината си, тъгува за българското и за самият народ. Той не понася да гледа как се измъчват хората в собствената си родина, Стремежът и любовта му към свободата надделявали все повече и повече. Прави планове за справедлива и социана държава. Не се отчайва и не злоупотребява с пари, власт и слава. Също така за краткия си живот получава уважението на много хора. Известен е с различни имена като например (Левски, Дяконът, Апостолът и много други…).


Винаги показва несломим дух, огромна смелост и силен характер. Извършва много значими дела за българския народ.

Организатор е на българската национална революция, запознава се с бунтовните среди на българската емиграция, създава комитети и прави план за освобождението на българите.

За него най-важното е да сме свободни и да имаме равни права, да не сме роби, а да развиваме нашата държава.

Какво още да кажа, не може да се опише с думи - Левски е добър човек с чиста душа.


Той остава един от най-достойните синове на България. От думите му разбираме, че не проявява никакъв страх и мисли за другите: "Ако печеля - печели цял народ. Ако загубя, губя само мене си".


Той загива, но целта му е постигната.

Делата и мислите на Васил Иванов Кунчев и пример за нас!



Мариана Таскова – 8 „б“ клас


87 views
bottom of page