top of page
  • pgtblog

Отново книги и четене


Да, отново книги и четене в ПГТ в Международния ден на детската книга.


За да подсилим любовта към четеното и да отбележим Международния ден на детската книга, ние, учениците от ученическия съвет на Професионална гимназия по туризъм, отправихме към учителите си предизвикателство:

„Писахме приказки и се забавлявахме, участвахме в Седмицата на европейските автори и научихме много, но днес е ваш ред, мили учители, да влезете в обувките на вашите ученици и да ни прочетете откъс от любимата ви детска книга."


Резултатът бе, че учителите ни откликнаха и ни, всички заедно се разбунтувахме и избягахме от училище със Спасителя в ръжта изправихме се пред братята с лъвски сърца, стигнахме до планетата на Малкия принц, пораснаха ни носовете като на Пинокио от лъжите по пътя и се позабавлявахме с Тошко Африкански. Накрая станахме възпитани, обогатени, с развито въображението, по-добри, по-смирени и по-мъдри. И детските книги празнуват. Празникът се отбелязва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен.


Преживяхме много светове, с много приключения.


През 1958 год. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.


Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.


Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга "Ханс Кристиан Андерсен".






137 views
bottom of page