top of page
pgtblog

Поезия за земята в месеца на Земята

В месеца, в който отбелязваме Международния ден на Земята, клуб "Поезия на кон" проведе инициатива на открито. Тематично учениците, напътствани от своите учители - Албена Георгиева и Полина Кирева, бяха избрали творби, свързани с труда, обработването на земята, връзката на човека с природата.


Неизменно сред заглавията бяха творби на Елин Пелин - певецът на българското село. Неговите разкази са неразривно свързани с душевността на народа и битието на селянина, което е изпълнено с изпитания. Трудът е посредник между човека и природата, извор е на страдание, на упование в доброто.


Александър Методиев и Албена Малинова от 9 а избраха разказите " Косачи" и "На браздата", като споделиха своите разсъждения по темата. Мариянка Боянова от 10 а представи "Приказка за Земята" от Нели Пенева. Ученичката сподели, че тази творба описва точно колко красива е земята с нейната природа, също така по колко невероятен начин е създадена и ние трябва да полагаме задружно грижа за нея. Лили Георгиева от 11 б написа есе, с което призовава да бъдем по-добри, по-отговорни, да пазим чистотата на природата, да градим, а не да разрушаваме.


Едно от момичетата на ПТГ "Никола Вапцаров" ни заинтригува с разказ на млада чуждестранна авторка, която чрез произведението си изразява почитта си към земята и обвързването на емоциите си с нея, както и етапите на развитие, през които минава, и мечтата й да бъде градинарка. Другата представителка на техническата гимназия завърши срещата ни с красиво стихотворение, посветено на Деня на Земята.


Господин Красимир Димитров направи обобщение на всичко, което учениците представиха, и обясни символите в творчеството на Елин Пелин.


Днешният обзор завършва с откъс от есето на Лили Георгиева: "Не бъди като онзи, който замърсява Земята! Напълни живота си с цветя, вместо с отпадъци! Напълни живота си с добри неща, които някой ден поколението ти ще запомни! Остави следа след себе си и бъди добър! Бъди различен!"




74 views

Comments


bottom of page