top of page
  • pgtblog

Приказен ден


На 20 март, точно на прага на пролетта, в цял свят се отбелязва Деня на приказката. Световният ден на разказвачите, или по-познат като Международен ден на приказката, по традиция започва през 1991 г. в Швеция.


Приказките са като пътеводител в света на човешките взаимо-отношения. Те ни учат да различаваме доброто от злото, разкриват ни важни общочовешки морални ценности. Полагат основата на духовното и нравственото развитие на личността, а щастливия край и успешните изпитания окуражават, че всеки може да успее по пътя си.


Клубът по интереси „Дигитални добродетели“ предизвика учениците на гимназията да се впишат в света на приказките. Те трябваше да измислят своя авторска приказка, с която да утвърждават морални ценности – приятелство, любов, търпение, толерантност, разбиране. Речено, сторено. Заваляха приказки, в които оживяваха феи, зли магьосници, дракони и още много приказни същества.


В този пъстър наш приказен свят потопихме господин Христо Христов – дългогодишен преподавател по български език и литература и автор на безброй творби. Той изнесе кратка беседа „От кога ги има приказките и защо са ни“.


Авторите на трите най-идейни приказки - Стивън Стоилов, Александра Таскова и Румяна Руменова получиха грамоти, а за всички развихрили въображението имаше символични подаръци, които да ги насърчат да се развиват и да черпят вдъхновение от реалния живот.


Вдъхновени от своите съученици, участниците в клуб по интереси „English club“ създадоха анимационна съвременна приказка на английски език за Снежанка.

Творете, вихрете въображението си и никога не казвайте „не мога“.




Вдъхновявайте се от дребните неща около вас, от доброто, което ви заобикаля.


Да ви е честита пролетта и международния ден на приказката!



81 views
bottom of page