top of page
  • pgtblog

Туристическо мероприятие за Благовещение

      Съвместна дейност на учениците от специалност „Организация на туризма и свободното време“ и специалност „Ресторантьор“ 



Традицията е жива!


На 25.03.2024 г., Благовещение, учениците от 9 „б“ клас и 12 „б“ клас на Професионална гимназия по туризъм пренесоха традицията в днешния ден, като организираха и проведоха туристическо мероприятие по повод Благовец.  


С много старание и креативност 9 „б“ клас направиха рекламни материали за мероприятието, които раздадоха (Благодарим за съдействието на г-жа Михова!). Подготвиха и изнесоха беседа, която разказа за обичаите по повод празника.

    

„Благовец, който се нарича още Благовещение, се чества винаги на 25 март.“ – разказаха учениците. „Вечерта преди празника къщата се обикаля за здраве и късмет и за да се изгонят лошите сили. Тропа се с капаци и тенджери и се нарича: „Бягайте змии и гущери, утре е Благовец!“ На Благовещение се месят сладки питки и се търкалят по трева. Освен това на този ден се яде зелена салата, коприва или спанак. Това е един от най-светлите празници за християните, защото Арахангел Гавраил съобщава на Дева Мария, че ще роди Божия син.


Ресторантьорите от 12 „б“ клас приготвиха чудесни сладки питки, опаковаха ги и заедно с учениците от 9 „б“ клас ги търкаляха за здраве.


Освен че се спази традицията на празника, туристическото мероприятие беше съпроводено с много смях и веселие.



132 views
bottom of page