top of page
  • pgtblog

Честита Баба Марта

Честита Баба Марта!


Закичването с мартеници в първия ден на месец март е един от многото древни български ритуали и един от малкото устояли на модите, неподменени с чужди и посрещани с усмивки празници.


Всяка година във връзка с отбелязването на този ден се организират различни мероприятия и събития. А като че ли в последните години състезанията преобладават. Учениците на гимназията ни обожават надпреварите.


В конкурс за изработка на най-красива мартеница се включиха възпитаниците на госпожа Мартинова - Ваня Василева и Анелия Петрова от 9 в клас. А конкуренцията им бе от близо 80 деца от цяла България.


Арт състезанието, посветено на символите, предвестници на пролетта, се организира от Община Котел. Инициативата цели запазването на българските традиции и обичаи и насърчаването на творческите заложби сред децата.


Всички мартеници от конкурса са експонирани на входа на Община Котел. Едва ли ще стигнем до там да ги видим, но с нетърпение очакваме както следващата Баба Марта, така и следващия конкурс, казват участничките.


Авторите на Алтернатива 22 ви желаят да бъдете живи и здрави, бели и червени!



95 views
bottom of page