top of page
  • pgtblog

Читалище-паметник "Отец Паисий" и Албена от 8 клас


Днес ви представяме Албена от 8 клас и участието й в националния конкурс за снимка „Урок по история - Покажи ми България“, представяйки Читалище-паметник „Отец Паисий“, който е първият паметник в чест на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Европейската война.

Идеята за построяването на читалище се заражда през 90-те години на XIX век и през 1912 година са положени основите. Балканската война спира строителната дейност. След войната Общинският съвет решава да отпусне средства „за издигане паметник и увековечаване имената на падналите герои от Самоков и селата“. В същото време Самоковският военен гарнизон създава свой фонд за паметник на загиналите във войните офицери и войници. Двете идеи се обединяват и през пролетта на 1919 година се решава да се построи в Самоков читалище-паметник за падналите на бойните полета, за да се съхрани паметта на геройски загиналите за защитата на Отечеството войници и офицери. Културният паметник трябва да е достъпен за всички граждани, военни и населението от околията. Започва набирането на средства, снабдяване с материали и извършване на строежа. Срокът за реализацията му е четири години.


Списъкът с имената на дарителите е дълъг. Събрани са 70 000 лв.

След като сградата е готова през 1925 година, започва изработването на декоративната украса. Провежда се анонимен конкурс с участието на утвърдили се български скулптори.


В центъра на лицевата фасада /западно/ има посвещение: „На падналите герои от признателното потомство 1912 – 1913 г.“. От двете страни на надписа са поставени по двама български войни, а между всяка двойка по един лавров венец с войнски орден в средата. Шест орела красят балкона на южната фасада. От юг и от север са поставени симетрично барелефи: „Булаир – 8. II. 1913 г.“, „Кота – 1050-5 – 11 VII.1917 г.“, „Криволак – 17 – 23.X.1915 г.“, „Калиманица – 4-7.VII.1913 г.“ На тези места са станали важни сражения с масовото и героично участие на частите от самоковския гарнизон. Върху 40 мраморни плочи са издълбани и запълнени с олово 1019 имена на офицери, подофицери и войници от Самоков и околността.


Това е един красив паметник с голям принос за културното развитие на самоковската общественост.


Албена Георгиева Малинова – 15 години; 8 клас



60 views
bottom of page